Login |  Nova registracija
|

Bečka spalionica otpada već 50 godina izgara za čišći planet Ekologija

Spalionica Spittelau postavila je nove standarde u očuvanju okoliša © Wien Energie/Hofer

Na slici: Spalionica Spittelau postavila je nove standarde u očuvanju okoliša © Wien Energie/Hofer

Ona je umjetničko djelo, čista je i postavila je nove standarde u zaštiti okoliša. Spalionica otpada Spittelau opskrbljuje trećinu stanovnika Beča toplinskom energijom, a ove godine slavi 50. godišnjicu svog postojanja.

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ ove godine slavi 50 godina od otvorenja spalionice otpada Spittelau koja godišnje prerađujući 250.000 tona otpada opskrbi 60.000 kućanstava ekološki prihvatljivim grijanjem i oko 50.000 kućanstava strujom. Osim toga, Spittelau je postavila nove standarde u očuvanju okoliša: spalionica otpada raspolaže s najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova na svijetu te tako obrađuje otpad na najvišoj razini ekološke prihvatljivosti. Godišnji prosjek emisija ugljičnog dioksida leži gotovo 90 posto ispod graničnih vrijednosti.

Slikovite fasade Hundertwassera u znaku ekologije

Bečka spalionica Spittelau godišnje obradi 250.000 tona otpada © Wien Energie/Ludwig Schedl
Na slici: Bečka spalionica Spittelau godišnje obradi 250.000 tona otpada © Wien Energie/Ludwig Schedl

Dodatni razlog visokog ekološkog standarda spalionice bila je i suradnja s umjetnikom Friedensreichom Hundertwasserom. Tek nakon što se uvjerio da Beč uza sve uložene napore u smanjenju otpada nema alternativu, umjetnik je prihvatio molbu tadašnjeg bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka da fasadu toplane oslika svojim karakterističnim šarenim strukturama. Jedan od uvjeta za ovu suradnju bilo je opremanje spalionice najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. Spektakularna je umjetnička građevina prema viziji Hundertwassera trebala služiti kao primjer harmonične simbioze tehnologije, ekologije i umjetnosti, a sam umjetnik odrekao se honorara za svoj rad. Zbog mozaične fasade, zlatne kugle na dimnjaku, valovitih linija i zelenog krova 1992. spalionica Spittelau postala je prava turistička atrakcija i jedna je od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnoga grada Austrije, a privlači i stručne delegacije iz čitavog svijeta koje žele upoznati bečki primjer dobre prakse.

Umjetnik Hundertwasser zaslužan je za prepoznatljivost spalionice u svijetu © Wien Energie/Ludwig Schedl

Na slici: Umjetnik Hundertwasser zaslužan je za prepoznatljivost spalionice u svijetu © Wien Energie/Ludwig Schedl

U blizini spalionice otpada od 2009. nalazi se i centrala daljinskog hlađenja kojom gradsko energetsko poduzeće opskrbljuje stanovnike glavnog grada Austrije. Snaga postrojenja od 17 megavata odgovara snazi od otprilike 4.860 klima-uređaja. Trenutačno je u izgradnji i postrojenje koje će višak električne energije pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power to heat tehnologiju. Fasadu modernog postrojenja, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, „Wien Energie“ namjerava ukrasiti šarenim mozaicima po uzoru na Hundertwasserov stil. Postrojenje se planira pustiti u pogon u proljeće 2022.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.