Login |  Nova registracija
|

Četvero NASA-inih astronauta stiglo na ISS Novosti

Troje američkih astronauta i ruski kozmonaut stigli su u utorak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Dvostupanjska raketa Falcon 9 s autonomno upravljanom kapsulom Crew Dragon nazvanom Endeavour lansirana je iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na atlantskoj obali Floride.

Četvero novopridošlih astronauta na odredištu je dočekala aktualna sedmeročlana posada postaje, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Na ISS su trebali stići još u subotu, no polijetanje je odgođeno zbog jakog vjetra.

Tijekom šestomjesečnog boravka na ISS-u planiraju provesti više medicinskih eksperimenata. Posada će boraviti na svemirskoj stanici do kraja kolovoza te izvesti oko 250 eksperimenata u mikrogravitacijskom okruženju orbitalne platforme.

NASA-in veteran dr. Michael Barratt, treći je put na ISS-u, a Matthew Dominick, pilot američke mornarice, Jeanette Epps, zrakoplovna inženjerka i bivša tehnička obavještajna službenica CIA-e i kozmonaut Aleksander Grebjonkin, bivši inženjer vojnog zrakoplova, prvi put.

Međunarodna svemirska postaja jedno je od rijetkih mjesta na kojemu Sjedinjene Države i Rusija još uvijek surađuju unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu. O postaji se brinu svemirske agencije SAD-a, Rusije, Kanade, Europe i Japana.

(Hina)

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.