Login |  Nova registracija
|

Japan uspješno lansirao raketu H3 Novosti

Japan je u subotu uspješno lansirao svoju novu raketu H3, što je dobrodošao poticaj nakon neuspjelog pokušaja prošle godine.

Raketa je poletjela iz svemirskog centra Tanegashima u južnom dijelu japanskog arhipelaga noseći u orbitu jedan lažni i dva minijaturna prava satelita.

Uspješnim lansiranjem japanska svemirska agencija JAXA želi odagnati sumnje u pouzdanost svoje nove rakete-nosača. JAXA je rekla da je raketa ušla u planiranu orbitu nakon lansiranja.

Tijekom prvog pokušaja lansiranja prošle godine, pogonski sustav drugog stupnja rakete nije se uspio pokrenuti. Kako misija nije imala izgleda na uspjeh, raketa se samouništila nekoliko minuta nakon polijetanja.

H3 je nasljednik pouzdane rakete H2A i prvi japanski novi razvoj vlastite velike lansirne rakete u otprilike 30 godina. H3 se smatra snažnijim, jeftinijim i sigurnijim od H2A, koji bi trebao biti stavljen izvan upotrebe u 2024. ili početkom 2025.

Prošlogodišnji neuspjeh dogodio se nakon niza odgoda u razvoju rakete. Za raketu broj 2, koja je lansirana u subotu, poboljšan je sustav paljenja nakon problema s prethodnom raketom.

Japan želi upotrijebiti novu raketu H3 kako bi dobio jače uporište u unosnom i sve konkurentnijem poslu lansiranja satelita. Raketa, koja je razvijana osam godina, također je namijenjena za slanje bespilotnog transportera tereta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u sklopu programa Artemis pod vodstvom SAD-a.

(Hina)

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.