Login |  Nova registracija
|
Rusi se vraćaju u utrku

Japanski milijarder stigao na ISS u ruskoj raketi Novosti

Japanski milijarder stigao je u srijedu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u ruskoj raketi, označivši povratak Moskve svemirskom turizmu nakon početnih teškoća.

Ovaj sektor u kojemu je Rusija gubila bitku s privatnim američkim tvrtkama, napose SpaceX-om Elona Muska, ponovo je u središtu zanimanja i može biti izvor zarade.

Osebujan japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov pomoćnik i filmski producent Yozo Hirano i kozmonaut Aleksandar Misurkin koji je upravljao brodom, stigli su na ISS u 17.11 sati po srednjoeuropskom vremenu, pokazuju snimke Ruske svemirske agencije (Roskozmos).

Raketa Sojuz je pristala na orbitalnu stanicu u 14.40 sati, šest sati nakon polijetanja s ruskog kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu.

"San postaje stvarnost", napisao je u srijedu ujutro na Twitteru Maezawa.

Boravak dvojice svemirskih turista u orbitalnoj stanici snimat će Hirano za Maezawin kanal na YouTubeu.

Milijarder je rekao da u svemiru mora obaviti sto zadataka.

Kozmonaut Aleksandar Misurkin planira pak održati "prijateljski" turnir u badmintonu u bestežinskom stanju sa svojim kolegama.

Prije njih, 1990. je na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir boravio japanski novinar.

Sektor privatnih svemirskih letova, veoma unosan, trenutačno je u zamahu nakon nedavnog ulaska u utrku kompanija američkog milijardera Elona Muska (SpaceX) i Jeffa Bezosa (Blue Origin) te Britanca Richarda Bransona (Virgin Galactic).

Nakon desetljetne stanke, let u srijedu označava povratak Roskozmosa u utrku dok rusku svemirsku industriju potkopavaju korupcijske afere te tehničke i financijske teškoće.

"Nećemo tu nišu (svemirskog turizma) prepustiti Amerikancima. Spremni smo za borbu", rekao je u srijedu ravnatelj Roskozmosa Dmitrij Rogozin.

Roskozmos je u listopadu poslao na ISS redatelja i glumicu kako bi ondje snimili prvi dugometražni film u orbiti u povijesti, prije suparničkog projekta hollywoodske zvijezde Toma Cruisea.

 

(Hina)

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.