Login |  Nova registracija
|

Konzumacija sitne plave ribe umjesto crvenog mesa može spasiti 750.000 života Novosti

Zamjeni li se crveno meso u prehrani sitnom plavom ribom, poput inćuna, sardina ili haringa, do 2050. mogle bi se globalno smanjiti brojne bolesti i godišnje spasiti i do 750.000 ljudskih života, pokazali su rezultati studije koju je proveo tim japanskih i australskih znanstvenika.

Samo u Velikoj Britaniji smanjenje konzumacije crvenog mesa za 8 posto i njegova zamjena u prehrani sitnom ribom u sljedećih bi 26 godina mogla spriječiti 10 posto smrti od posljedica srčanih bolesti, kažu japanski i australski znanstvenici koji su proveli najveću analizu te vrste na temelju dostupnih podataka iz više od 130 zemalja svijeta.

Istraživanje je pokazalo i da bi se korist od takve prehrane najviše osjetila u siromašnijim zemljama svijeta.

Sitna plava riba bogata je hranjivim tvarima s niskim ugljičnim otiskom, premda ljudi konzumiraju tek oko 26 posto ulova.

Ostatak ulova, uključujući i znatnu količinu ulovljenu u morima zemalja suočenih s pothranjenošću i nesigurnošću hrane, pretvara se u riblje brašno i riblje ulje, kojima se prehranjuju skuplje uzgojene ribe poput lososa i pastrve.

Znanstvenici su odlučili istražiti bi li se zamjenom konzumacije crvenog mesa sitnom plavom ribom mogla smanjiti stopa bolesti među ljudima, što bi rezultiralo zdravijim načinom života i manjom smrtnošću.

"Da bismo pridonijeli općem poboljšanju ljudskoga zdravlja, ali i zdravlju planeta, trebali bismo ograničiti konzumaciju crvenog mesa i okrenuti se zdravim i ekološki prihvatljivim namirnicama", objavili su u časopisu BMJ Global Health.

"U usporedbi s crvenim mesom, plodovi mora ne samo da osiguravaju veće koncentracije esencijalnih hranjivih tvari, već sprečavaju i širenje nezaraznih bolesti povezanih s načinom prehrane."

Sitna plava riba bogata je omega-3 dugolančanim višestruko nezasićenim masnim kiselinama, čiji unos može spriječiti razvoj koronarnih bolesti, a obiluje i kalcijem i vitaminom B12.

Istraživači podsjećaju i da sitna plava riba ima najmanji ugljični otisak u usporedbi s bilo kojim drugim izvorom životinjske hrane.

Kronične su bolesti godine 2019. bile odgovorne za 70 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu, a to se odnosilo na bolesti krvožilnog sustava, rak crijeva, dijabetes i moždani udar.

Tim znanstvenika je projicirao potrošnju crvenog mesa u narednim desetljećima u 137 zemalja svijeta, procijenivši dostupnost sitne plave ribe kao zamjene za crveno meso do 2050. pri čemu su korišteni povijesni podaci o ribolovu.

Ustanovili su da bi spomenuta zamjena prehrambenih navika mogla spriječiti između 500.000 do 750.000 smrtnih slučajeva na globalnoj razini do 2050. godine, osobito kada su u pitanju bolesti srca.

Priznaju da samo sitna plava riba nije dovoljna, kada je posrijedi zamjena u prehrani za sve crveno meso, no ukazali su na to da bi mogla biti "alternativa koja obećava".

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) podsjeća da je crveno meso poput govedine, janjetine i svinjetine sastavni dio zdrave prehrane.

No konzumiraju li se velike količine takvog mesa svakodnevno uz dodatak mesnih prerađevina poput šunke, slanine i soljene govedine, rezultat može biti povećan rizik od razvoja raka crijeva i brojnih drugih bolesti.

Istraživači su istaknuli da postoji "potreba za ograničenjem potrošnje crvenog mesa koje izaziva i velike emisije stakleničkih plinova" te potreba za "prelaskom na zdravu i ekološki prihvatljivu hranu". Krajnji je cilj "smanjiti teret" kroničnih bolesti povezanih s prehranom u narednim desetljećima.

Smatraju i da bi trebalo osmisliti politike raspodjele ribljih zaliha u regijama u kojima je to najpotrebnije - Africi, dijelovima Azije, Latinske Amerike i Kariba kako bi se ograničio "globalni teret bolesti".

(Hina)

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.