Login |  Nova registracija
|

Na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu otvoreno 18 laboratorija Novosti

Na splitskom Kemijsko-tehnološkom fakultetu (KTF) u utorak je svečano otvoreno 18 novoopremljenih studentskih laboratorija za čije je opremanje laboratorijskim namještajem utrošeno više od 3,3 milijuna kuna.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić rekao je da su novootvoreni laboratoriji svojom kvalitetom usporedivi s onima u europskom prostoru visokog obrazovanja za eksperimentalnu nastavu, izradu završnih diplomskih radova i studentskih istraživačkih projekata.

Najavio je da će se koristiti za znanstveno-istraživačke projekte te napomenuo kako Sveučilište radi sve kako bi svojim studentima omogućilo bolje uvjete za rad i učenje.

Ovo što je ovaj fakultet danas dobio na razini je ne samo Europe već i svijeta, rekao je Ljutić istaknuvši da je otvaranje novih laboratorija, kojima se podiže kvaliteta na sastavnicama Sveučilišta, u skladu s rezultatima koje Kemijsko-tehnološki fakultet postiže na svjetskoj razini.

Dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Matko Erceg rekao je da novi laboratoriji po kvaliteti iskaču od mnogih sličnih u zemlji te da je kroz ovaj projekt nabavljena više od 15 milijuna kuna vrijedna znanstvena oprema. Ovo je poticaj svima onima koji žele studirati na našem fakultetu, izjavio je Erceg.

Studente je pohvalio i bivši dekan tog fakulteta, redovni profesor Igor Jerković kazavši da će se u novim laboratorijima odvijati dva istraživačka projekta. Prvi je vezan uz Centar izvrsnosti za bio prospekt Jadranskog mora, a drugi za Centar kompetencija Trilj gdje uskoro očekuju opremu vrijednu oko dva milijuna kuna. Istaknuo je kako je važno povezivanje studenata, te da žele da njihovi studenti imaju komunikaciju sa svojim kolegama iz Europe i svijeta.

Opremanje studentskih laboratorija dio je infrastrukturnog projekta pod nazivom "Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta" koji provodi Sveučilište u Splitu zajedno s partnerima Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, Pomorskim fakultetom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom.

Ukupna vrijednost projekta je 85.142.157,88 kn, od čega je 82.870.870,38 kn sufinancirano sredstvima Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Osim otvaranja novih laboratorija otvorena je i stalna izložba Vremeplov KTF- a.

(Hina)

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.