Login |  Nova registracija
|
...i druge inovacije

Nevjerojatna rukavica mijenja život oboljelima od Parkinsonove bolesti Tehnologija

Roberta Wilson-Garrett, koja ima Parkinsonovu bolest, koristi svoju GyroGlove. (Brendan Smialowski/AFP)

Na slici: Roberta Wilson-Garrett, koja ima Parkinsonovu bolest, koristi svoju GyroGlove. (Brendan Smialowski/AFP)

Roberta Wilson-Garrett pogledala je rukavicu držeći desnu ruku mirnom i nasmiješila se.

Trenutačno je smirena trešnja ruke uzrokovana Parkinsonovom bolešću.

Mogla je raditi stvari koje drugi uzimaju zdravo za gotovo, poput oštrog pisanja olovkom ili držanja šalice kave bez prolijevanja.

Odgoda koju je Kanađanka podijelila na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu stigla je zahvaljujući GyroGloveu.

"To mi je promijenilo život", rekla je Wilson-Garrett, opisujući kako je GyroGlove zaustavio podrhtavanje zbog kojeg su naizgled jednostavni zadaci poput oblačenja izazov.

Roberta Wilson-Garrett nosi svoju GyroGlove. (Brendan Smialowski/AFP)
Na slici: Roberta Wilson-Garrett nosi svoju GyroGlove. (Brendan Smialowski/AFP)

GyroGear je napravio najnapredniji stabilizator ruke na svijetu, sa strateškim partnerima koji uključuju kinesku tehnološku grupu Foxconn, prema osnivaču dr. Faii Ongu.

Ključ za GyroGlove je pričvršćeni žiroskop veličine hokejaškog paka, ali s diskom unutra koji se okreće brže od turbine mlaznog motora, prema Ongu.

"Ta je rukavica napravljena u istoj tvornici koja proizvodi vaš MacBook Pro", rekao je Ong, misleći na Foxconn kao dobavljača superzvijezde iz Silicijske doline Applea.

Plan je minijaturizirati žiroskop budućim iteracijama rukavice.

"želimo maknuti fokus s bolesti i vratiti se na činjenicu da je ovo ljudski život o kojem govorimo", rekao je Ong.

"To je ono što bi tehnologija trebala činiti; važnije je ponovno se usredotočiti na sebe kao ljude i razumjeti kako zapravo možemo živote ljudi učiniti boljim."


Gadget pas vodič

GyroGear sa sjedištem u Massachusettsu bila je jedna od niza tvrtki na CES-u koje su željele koristiti tehnologiju za poboljšanje života osoba s invaliditetom ili invaliditetom.

Startupi poput Glidancea i stalwarts poput Amazona bili su među tvrtkama zbijenim u odjelu venecijanskog hotela i kasina prikazujući tehnologiju namijenjenu poboljšanju života osoba s invaliditetom.

Utemeljitelj Glidancea Amos Miller, koji je rano izgubio vid, demonstrirao je kompaktni uređaj na dva kotača koji se ponaša kao neka vrsta psa vodiča za šetače koji ne vide.

Glideu se može dati odredište pa da bude vodić nekome tko drži njegovu ručku ili ga se može gurati uz detektiranje prepreka i usmjeravanje korisnika sigurnim rutama.

"Jednostavno hodate, a kotači će upravljati", rekao je Miller za AFP dok je demonstrirao uređaj.

"Mogu mu reći kamo da ide ako želim, ali spriječit će me da udarim u bilo što."

Startup sa sjedištem u Seattleu planira pokrenuti beta program za Glide kasnije ove godine i učiniti ga lako dostupnim kao što je i pametni telefon.

Još jedan startup iz Seattlea pod nazivom OneCourt stvorio je ono što izgleda kao replika igrališta američkog nogometa veličine igračke koja ažuriranja sportske utakmice u stvarnom vremenu pretvara u vibracije.

Ljubitelji sporta s oštećenjem vida mogu staviti ruku na lažno polje i osjetiti akciju koja se odvija u igri.

Uređaj može raditi s nizom sportova uključujući tenis, hokej i američki nogomet.

"Uzbuđeni smo što ćemo sportove uživo učiniti pristupačnijim osobama s oštećenjima vida", rekao je izvršni direktor OneCourta Jerred Mace.

"Uglavnom, pokušavam ljude približiti akciji."

Vibracije na uređaju pružaju osjećaj čimbenika kao što su brzina kretanja loptice ili paka, gdje su igrači na terenu i kako manevriraju.

Mace se nada da će uređaj koji tek treba biti objavljen biti dostupan kroz partnerstva s timovima ili ligama, besplatan za korištenje od strane slabovidnih navijača na utakmicama.

Inovacije koje su bile izložene na CES-u uključivale su naočale za slijepe od Lumena opremljene tehnologijom koje korisnicima daju do znanja gdje je sigurno hodati, a upozoravaju čak i na lokve.

Postojale su naočale s okvirima koje su služile kao slušna pomagala, kao i naočale za ublažavanje oštećenja vida ili čak disleksije.

Ponude izraelskog Orcama uključivale su ručne skenere koji čitaju, pa čak i prevode tekst za studente s poteškoćama u učenju ili mlade imigrante koji tek uče engleski.

"Pristupačnost je najbolja upotreba tehnologije", rekao je analitičar Techsponentiala Avi Greengart.


Izvor: https://www.sciencealert.com/amazing-glove-is-life-changing-for-those-with-parkinsons

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.