Login |  Nova registracija
|
E-koža

Rupe u obliku bučice čine elektroničku kožu prozračnijom Tehnologija

Elektronička koža provodi znoj kroz rupe koje su postavljene po cijelom uređaju. Izvor: Felice Frankel/MIT/CC BY-NC-ND 3.0

Na slici: Elektronička koža provodi znoj kroz rupe koje su postavljene po cijelom uređaju. Izvor: Felice Frankel/MIT/CC BY-NC-ND 3.0

Nova e-koža može izdržati obilno znojenje, što rezultira točnijim očitanjima biomedicinskih mjerenja.

Potraga za praćenjem zdravstvenih informacija bez vađenja krvi inspirirala je nosive uređaje poput Fitbita i Apple Watcha, ali također tjera inženjere da razviju tanke senzore koji prianjaju na kožu poput zavoja. Neki od ovih uređaja mogu se boriti da ostanu ljepljivi, posebno kada su suočeni s obilnim znojenjem, ali skupina inženjera nedavno je razvila novu vrstu elektroničke kože, ili e-kože, koja može pratiti vitalne znakove i druge informacije čak i tijekom intenzivne vježbe.

Današnji najpopularniji nosivi uređaji izvrsni su za svakodnevnu upotrebu. Ali oni su debeli i kruti, pa se stoga ne mogu prilagoditi zakrivljenosti kože. To je dovelo do manje točnog mjerenja vitalnih elemenata, rekao je Hanwool Yeon, inženjer materijala na MIT-u i jedan od vodećih autora rada objavljenog u časopisu Science Advances. Svojom tankošću i ljepljivošću e-skin može zatvoriti tu prazninu i poboljšati kvalitetu mjerenja otkucaja srca, tjelesne temperature i još mnogo toga.

Ali čak i visokotehnološki e-skinovi imaju lošu stranu: mnogi od njih nisu otporni na znoj. Osoba koja nosi e-skin mogla bi se izvući s laganim znojenjem, jer bi znoj brzo ispario, ali očitanja senzora počela bi postati neprecizna ako se osoba počne jako znojiti. Što je još gore, e-koža bi se mogla odvojiti od kože ili izazvati iritaciju.

Kako bi dopustili da znoj prođe, Yeon i njegovi suradnici su se okrenuli jednom od najstarijih trikova u knjizi: kirigamiju, japanskoj tehnici rezanja papira. Prvo je grupa probušila rupe na e-koži kako bi odgovarale veličini pora znoja i udaljenosti između njih. Zatim je, inspirirana kirigamijem, grupa izrezala još više materijala između dvije rupe naizmjeničnim uzorkom. Rezultirajući uzorak izgleda poput križanja bučica koje su, kada se testiraju, mogle tolerirati savijanje i istezanje više od konvencionalne e-kože s jednostavnim rupama.

Grupa je potom procijenila može li nova e-koža doista izdržati obilno znojenje. Kada je ispitanik s e-kožama, novim i konvencionalnim, pričvršćenim na čelo pojeo začinjenu hranu, konvencionalna e-koža počela je nakupljati znoj ispod površine, dok nova nije pokazala nikakve promjene. A nakon testiranja u razdoblju od dva tjedna, koje je uključivalo vježbe u teretani, nova e-koža ostala je prianjana cijelo vrijeme. Također je izmjerila razinu hidratacije i temperaturnu promjenu preciznije od konvencionalne, a ljudska koža nije pokazivala znakove iritacije.

Rad je dobro napredovao prema rješavanju jednog od primarnih problema s e-kožama, rekao je Ravinder Dahiya, inženjer elektronike na Sveučilištu Glasgow u Škotskoj, koji nije bio uključen u studiju. Pitao se, međutim, kako će se e-koža s dugim vijekom trajanja koristiti. Rekao je da je većina e-koža razvijena imajući na umu medicinske primjene, a ne svakodnevnu upotrebu, te je malo vjerojatno da bi pacijenti nosili e-kožu nekoliko tjedana zaredom. Na to je Yeon rekao da Amorepacific, južnokorejski kozmetički konglomerat koji je financirao njegovo istraživanje, namjerava upotrijebiti ovu tehnologiju za testiranje učinkovitosti svojih proizvoda za njegu kože.

Yeon je rekao da je trebalo mnogo pokušaja da se usavrši dizajn - možda malo više nego što se očekivalo jer su on i njegova grupa bili relativno novi na tom polju. "Ali budući da nismo bili tradicionalni laboratorij za e-kožu", rekla je Yeon, "bili smo u mogućnosti gledati na teren novim očima, dolazeći do svježih ideja."

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.