Login |  Nova registracija
|

Sprječavanje prijevremenih poroda Medicina

Istraživači rade na novim načinima pomoći prerano rođenim bebama.

Život je putovanje, za neke dugo i bogato. Ali za neke bebe rođene prerano, putovanje može biti teško i kratko. Svake se godine više od 15 milijuna beba rodi prijevremeno - ili rano u trećem tromjesečju, kada rastu važni dijelovi tijela, poput probavnog sustava, i kada se hrskavica počinje pretvarati u kosti.

“Bebe koje su rano rođene imaju puno veći rizik od neuroloških poremećaja i nerazvijenih pluća i dišnog sustava. Problemi s tom djecom ne završavaju na porodu, već ih u osnovi prate cijeli život; neki od njih se nikada ne oporave”, rekla je Jessica Ramella s Međunarodnog sveučilišta Florida u Miamiju.

Normalna, donošena trudnoća traje oko 40 tjedana. No, diljem svijeta, više od jedne od 10 beba se rađa prije 37. tjedna trudnoće. Komplikacije prijevremenog poroda vodeći su uzrok smrti među djecom mlađom od pet godina, a prijevremeni porod obuhvati milijun smrti svake godine diljem svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi se 75 posto tih smrti moglo spriječiti. Kako bi saznali više o prijevremenim porodima, istraživači žele pogledati promjene na cerviksu, uskom prolazu na dnu maternice. Cerviks je uglavnom izgrađen od kolagenih vlakana koja su strukturirano organizirana. Kako trudnoća odmiče, kolagen postaje neorganiziran, što pomaže da vrat maternice bude fleksibilan i mekši, tako da se beba može kretati kroz njega.

“Razmišljajte o cerviksu kao o čepu u osnovi. To je nosiva struktura koja drži bebu u cijelom razdoblju trudnoće, tako da mora biti dovoljno jaka da izdrži težinu bebe i posteljice, pa je ono na što se fokusiramo gubitak strukturnog integriteta cerviksa”, rekla je Ramella.

Istraživači testiraju događaju li se promjene unutar cerviksa prerano tijekom prijevremenih poroda - promjene koje uzrokuju da on postaje slab, prerano. “Stvorili smo brojne uređaje koji zapravo gledaju na raspored kolagena u cerviksu. Dakle, cerviks ima vrlo uređen raspored kolagena i taj redoslijed možemo mjeriti tehnikom polarizacije”, rekla je Ramella.

Cilj je izmjeriti kolagen kako postaje sve neorganiziraniji tijekom trudnoće kako bi se dobila bolja slika o mogućim rješenjima problema  prijevremenog poroda. Ramella i njezin tim uskoro počinju s tehnikom s ljudskim pacijentima. "Kad bismo mogli rano otkriti prijevremeni porod, mogli bismo majku usmjeriti na neku terapijsku intervenciju", zaključila je Ramella.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.